Cum e la Dansuri în Era Covid-19? Purtăm Mască sau Nu?

/ / Adulți

Salutare, prieteni 🙂

Sorin de la Let’s Dance aici.

În rândurile de mai jos o să vă povestesc cum facem noi cursuri de dans la sală în plină pandemie Covid-19.

Este 20 octombrie 2020 și în București tocmai s-a instituit obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise și în spațiile închise.

Sincer să vă spun, personal, nu credeam că vom ajunge în situația asta. Am acceptat faptul că trebuie să port mască la sală, atunci când, fiind cu termometru în mână, îmi primesc elevii la cursuri. Am acceptat să port masca și atunci când stau de vorbă cu ei după lecții, dar să merg pe stradă și să nu văd alte fețe de oameni, ci doar măști, mi se pare… spooky. Am simțit asta chiar astăzi când am mers la antrenament în parc. Aproape toată lumea purta mască. Mi s-a părut puțin exagerat, mai ales că unii dintre ei erau într-o zonă unde nu era nimeni pe o rază de 10-20 de metri.

La această dată, pe lângă cursurile online, noi lucrăm în sediul de la Gorjului cu 3 grupe de copii și 3 grupe de adulți. Grupele de copii sunt grupe la care facem dans modern și sunt de începători, iar la adulți avem două grupe de începători (una de dansuri populare și una de dansuri latino și de societate) și una de intermediari 1 (dansuri latino și de societate).

Nu știu cum sunt lucrurile în alte părți, dar noi luăm amenințarea Covid-19 în serios și vom respecta tot timpul prevederile legale, chiar dacă pentru moment nu ne mai putem desfășura activitatea așa cum o făceam în paradigma ante-covid. Accesul în sediul nostru se face cu mască pe față și toată lumea care intră este termometrizată cu atenție.

Sănătatea este cel important bun pe care îl avem și, uneori este uimitor, cum nu avem grijă de ea și, mânați de credințe greșite, ignorăm sfaturile specialiștilor. Apoi, când ni se întâmplă ceva rău, cu regrete tardive, ne zicem:

“Vai, ce proști am fost! De ce nu am făcut aia? De ce nu am ascultat? Și ziceau ăia că trebuie să…”

Purtăm mască în timpul cursurilor?

Da și Nu.

Legea spune că în timpul exercițiilor intense masca poate fi dată jos, dar ce înseamnă exerciții fizice intense? Legea nu specifică asta, așa că am lăsat această decizie la latitudinea fiecărui elev.

Rezultatul a fost că la grupele de copii nu se poartă mască, iar la grupele de adulți s-a întâmplat un fenomen curios pe care încă nu mi-l explic.

Toți elevii grupei de dansuri populare poartă mască,

80% din elevii grupei de dansuri latino și de societate de intermediari 1 poartă mască

și nimeni de la grupa de începători dansuri latino și de societate nu poartă mască.

Dansăm în pereche sau la populare dansăm în formație cu atingere?

Da și Nu. Legea nu ne permite să stăm așa de aproape încât să ne putem atinge. În sălile de sport există obligativitatea de a păstra distanța de 2 metri între participanți.

Dar, pentru că lecțiile noastre au și părți cu explicații și exercițiu în pereche, am decis să permitem lucru în pereche doar pentru cei care vin cu perechea de “acasă”, situații gen soț/soție sau iubit/iubită sau pentru persoane care locuiesc în aceeași casă. Ei oricum se ating acasă și excepția este în spiritul “legii celor doi metri”.

Totuși cum e asta? Cum e să predai dansuri latino și de societate făcute să fie dansate în pereche când știi că elevul, cel puțin la lecțiile tale, nu va dansa în pereche?

Un proces de a învăța să dansezi în pereche bine pus la punct începe oricum cu pași de dans învățați individual, așa că, în timpul lecțiilor îmi învăț toată grupa atât pasul fetei cât și pasul baiatului. După ce fac asta, în ultima parte a lecției, ultimele 20 de minute, le aloc lucrului în pereche și aici, cei care au pereche de acasă dansează în cuplu, cei care nu au doar văd cum se face și exersează tot individual.

Așa au apărut în sala noastră termeni gen: pasul de bază la Jive cu piciorul stâng sau pasul de bază la Jive cu piciorul drept etc.

De ce procedez așa? Pentru că la un moment dat această întreagă situație Covid-19 se va termina. Când se va termina, eu vreau ca elevii mei să poată intra în pereche și să danseze în cuplu din secunda 2. Adică am gândit lucrurile ca pașii de dans învățați să-ți extindă utilitatea dincolo de făcut sport pe muzică.

Este util acest mod de lucru pentru elevii mei?

Da. Este!

Știi de ce?

Pentru că așa cum mi-au spus majoritatea dintre ei:

  • ei vin să facă mișcare pe muzică bună
  • vin să aibă grijă de corpul lor
  • vin pentru că s-au plictisit de exercițiile de la sala de fitness
  • vin să-și lucreze mintea învățând ceva nou
  • vin pentru că vor să se miște frumos și să învețe să danseze corect
  • vin pentru că la dansuri se deconectează de problemele zilnice

Dansul în pereche nu este o prioritate de top pentru ei.

Apropo: Știi ce mi-a plăcut cel mai tare în ultima perioadă?

Faptul că elevii mei sunt mai statornici în decizia lor de a învăța să danseze. Adică la primul curs de dansuri latino și de societate pe care l-am făcut la sală după începerea pandemiei au participat 8 elevi. După două luni de cursuri, 7 dintre ei au continuat la intermediari 1. M-a bucurat mult asta.

De ce?

Pentru că știu că atunci când vine vorba de dans, experiența mi-a arătat că adulții se apucă și se lasă destul de repede. De asemenea, ca profesor, pentru mine este foarte satisfăcător să văd cum dansează elevii mei după 4 luni de cursuri, știind cum dansau la început. Îmi place să le văd evoluția, să fiu mândru de ei.

Deci Da.

Noi dansăm cu drag și spor și pe vremea Covid-19 și, așa cum poți vedea în programul cursurilor, în perioada următoare vom forma grupe noi atât de începători, cât și de intermediari.

Aveți grjiă de voi, prieteni! Este cel mai important lucru pe care îl aveți de făcut.

Ne auzim la următoarea postare,
Sorin Rădan
Manager și Antrenor Let’s Dance

Ultimele articole

Ce zice comunitatea?

  1. Buna ziua. Aveti in plan sa redeschideti cursurile life, poate pentfu seniori vaccinati? Poate ceva in aer liber?

Meniul Blog-ului

Este rândul tău: Lasă chiar acum un comentariu legat de ce ai citit mai sus! A fost clar? A fost util? Ai întrebări?

Leave a Reply