Cum găsești Ritmul Melodiilor? Cum îl Numeri?

/ / Adulți

Fiind începător la primele tale lecții de dans, o să constați că, pentru a te putea mișca în ritm cu muzica, trebuie să o poți auzi. Și când zic asta, nu mă refer să o auzi în sensul să-ți dai seama că este acolo, mă refer să-i auzi ritmul, să reușești să identifici pulsația care alcătuiește structura unui anumit cântec.

De ce este necesar să faci asta?

Păi… Una dintre definițiile dansului este că este mișcare în ritmul muzicii. Fără să auzi ritmul, fără să-l poți identifica nu prea ai cum să dansezi.

Văzând la lecțiile mele foarte mulți adulți începători, am constatat că unii oameni au în mod nativ această abilitate de a auzi ritmul. Se nasc cu ea și le vine ușor să “numere” ritmul unei melodii. Majoritatea oamenilor, însă, nu au aceasta abilitate și trebuie să și-o dobândească lucrând la ea.

Așa că nu-ți face probleme dacă ești la început cu dansurile și nu reușești să auzi muzica. Este o chestiune temporară, rezolvabilă.

Hai să-ți spun cum a fost când m-am apucat eu de dans. La început eu nu prea reușeam să număr muzica. Adică, deloc nu reușeam. Primul meu profesor nu punea accent pe acest aspect, așa că nu făceam exerciții de numărare a muzicii sau ceva de genul. Așa că mi-a luat 3 luni să reușesc să număr o parte din piesele de la sală. Adică nu putea să aud ritmul tuturor, ci doar celor pe care deja exersasem găsirea de ritm.

Cum faci să auzi ritmul? Cum faci să reușești să-l numeri?

Exersând, bineînțeles. Îmi aduc aminte că atunci când eram începător că îmi propusesem să număr ritmul tuturor pieselor care îmi treceau pe la urechi. Fie că erau la radio, fie pe net…

Cum exersezi?

Pentru a exersa găsirea ritmului, selectezi o piesă despre care știi tu că are un ritm clar (piesele care le pune profesorul tău de dans la cursuri ar trebuie să respecte acest criteriu)

O asculți cu atenție și încerci să identifici timpul cel mai bine marcat în muzică. Acela este timpul numărul 1. De acolo începi numărătoarea. Dacă exersezi pe o melodie scrisă într-o măsură de 4/4 (de exemplu: bachata, salsa, cha cha cha, tango etc) numeri 1,2,3,4,5,6,7,8. Dacă exersezi pe o melodie scrisă în 3/4 (de exemplu: vals) atunci numeri 1,2,3,4,5,6.

Când numeri trebuie să se simtă ca și cum “cânți” pe piesă un cântec care are versurile formate doar din cifre. Timpul “1” apare ciclic în piesă și când reapare, trebuie să se potrivească cu ce numeri tu. Așa verifici dacă numeri corect.

Hai și practicăm puțin că vorba multă-i sărăcia omului.

Fă exercițiile din video-urile de mai jos

După ce reușești să le faci (bravo pentru asta, apropo), încearcă același lucru și cu alte piese ca să-ți exersezi deprinderea de a găsi ritmul și mai bine.

Acum vezi să nu încerci să numeri ritmul de vals pe salsa sau 1,2,3,4 pe vals pentru că nu o să meargă.

Evident, dacă ai întrebări, te invit să-mi lași un comentariu mai jos.

Explicații suplimentare pentru a număra un vals

Apropo: Știi că avem un “Curs Video complet de Vals pentru Petreceri și Nunți?”? Click Aici pentru detalii!

Antrenament de numărare a muzicii de vals

Cum găsești ritmul la dansurile populare? La horă?

Apropo: Știi că îți oferim GRATUIT un “Curs Video de Horă pentru începători”? Click Aici pentru detalii!

Exercițiu pe muzică pentru horă

Cum găsești ritmul la salsa?

Ultimele articole

Ce zice comunitatea?

Meniul Blog-ului

Este rândul tău: Lasă chiar acum un comentariu legat de ce ai citit mai sus! A fost clar? A fost util? Ai întrebări?

4 Comments to “ Cum găsești Ritmul Melodiilor? Cum îl Numeri?”

  1. Camelia says :Reply

    Timpul 1 e cel mai important. Să exersam , deci, să îl putem afla in cât mai multe melodii. Seamănă cu povestea cu silabele accentuate și neaccentuate.

    1. Bună, Cami! Da. Așa este. Odată ce reușești să găsești timpul 1 din măsura muzicală lucrurile devin foarte ușoare.

  2. Raluca Muntean says :Reply

    Foarte frumos mi sa părut.

    1. Ne bucurăm să auzim asta, Raluca și ne bucurăm că ești aici.

Leave a Reply