Cum se conduce cross-ul în tango-ul argentinian? | Comunitatea Let's Dance

Cum se conduce cross-ul în tango-ul argentinian?

andreig12

Scriu leeeent, ca un Melc
Cetățean al Comunității
#1
intrebare de viata si de moarte: cum se conduce crossul la tango, eventual chiar pe pasul 5 din basico? (crusada) sau pe oricare alt pas, nu asta conteaza...

Varianta 1: left side lead incepand cu 3, apoi pe 4 si 5 mentii left side leadul (LSL), iar fata pe 5 face cross cand o opresti usor cu dreapta, leaderul inca fiind in LSL

Varianta 2: pe 5 te intorci din umeri spre fata si atunci ea face cross, oarecum anticipand revenirea in pozitie interioara, anticipand oarecum chiar intoarcere la stanga a perechii.

Altfel spus:
V1: dupa pasul 4 din basico succesiunea este: incepi pasul in left side lead, ea incruciseaza, semnalul fiin din capul locului conducerea prin exterior cu LSL sau eventual chiar o accentuare scurta spre dreapta (sens orar), APOI tu te intorci drept sau cum te duce capul si pleci in functie de asta,
sau
V2: intai te intorci putin spre stanga pierzand LSL-ul si ea face cross in consecinta, semnalul fiind indreptarea, nu left side leadul accentuat eventual?

Mie mi se pare clar prima, a doua e cam grea, din urmatoarele motive:

- daca incepi sa pierzi LSL-ul, chiar si prin exterior pasind, fata ar trebui sa plece pe pas in spate cu stangul prin stanga piciorului drept pe care are greutatea , incepand un ocho sau mergand spre spate, oricum cu pas complet, nu jumatate cum face la cross;

- mergand pe exterior cu LSL e cam aiurea sa te duci la nesfarsit, deci pozitia ar trebui sa indice ceva finit, nu s-o iei la plimbare inainte (baiatul) cat il tine spatiul. Nici nu arata bine, iar fata dupa parerea mea avand RSL (adica umarul drept spre sensul de mers - aici inapoi) ar trebui sa-i fie dificil sa paseasca drept cu stangul in spate, ocolind de fiecare data dreptul.

- mai mult, daca din LSL te indrepti dupa pasul 4 (eventual de la inceputul pasului 5, ca altfel in var2 fata paseste normal depasind dreptul de sprijin cu stangul prin exterior, deci rateaza crossul) INAINTE ca fata sa faca un cross, si faci asta repede si hotarat trebuie sa stea bine la mobilitate sa mai poata face cross, iar leaderul trebuie musai sa se opreasca (vezi mai jos... zambet_larg ).

- daca renunt la LSL inainte de a termina pasul 5, adica inainte de a-mi lasa greutatea pe dreptul, mie imi vine sa fac pas intreg, adica in fata, nu jumatate, adica alaturi, deci ma duc lejer peste saraca faptura nevinovata si incrucisata cuminte in fata mea.

Daca pierd teren si Varianta2 devine castigatoare, mai vin cu argumente, linkuri, filmulete, etc.
Sa curga sange!, vorba adminului zambet

PS: Varianta 3 formata din subvariantele:
- soptesti: crossssss, crosssss, crossssss, de ajungi sa faci precum Kaa din Cartea Junglei
- scrii pe mess: cucoana, pe 5 faci cross orice-ar fi!
- o ciupesti de unde poti pe post de semn, daca asa v-ati inteles sa faceti, etc.
nu este luata in considerare.
 

Sorin Rădan

Scriu rapid rapid, ca un Iepuraș
Antrenor Let's Dance
#3
ok.

am găsit puțin timp liber

mi-a luat 7 ani să o fac, dar...

zambet_larg


Eu văd două metode de a conduce Cross-ul:


a) Dinamic - în timp ce bărbatul merge în față, iar fata merge în spate.
Și în situația asta îl vom conduce prin side lead


b) Static - Printr-o mișcare de pivotare la stânga precedată de o întoarcere a fetei la dreapta, așa cum explică maeștri din acest video:

 
Sus